Så här sätter du upp din fototapet

Innan du sätter upp din fototapet behöver du ha följande verktyg och hjälpmedel tillgängliga.

  • Lim
  • Roller eller pensel
  • Tapetborste
  • Rakblad/tapetkniv
  • Spackelspade
  • Vattenpass (traditionellt eller laser
  • Tålamod

Det är inga problem att vara själv när du sätter upp fototapen men det går bra mycket snabbare om ni är två som gör det.

Se till att väggen du ska tapetsera är fri från smuts och ojämnheter. Fototapeten kan dölja en del men den är relativt tunn och är underlaget dåligt då har du svårt att få det riktigt snygg i slutändan.

Börja med att göra en rak linje på väggen där du ska sätta första våden. Om din tapet kommer 4 våder, rita ut linjen mellan 2:a och 3:e våden. Se till att det finns marginaler på båda sidor så att du skär av i hörnen istället för att det saknas tapet.

För standard papper applicera ett tunt lager med lim över hela tapeten. Låt limet dra in i ca 3 min och fäst sedan direkt på väggen.

Limma nu från linjen du ritat till antingen vänster eller höger, det som känns bäst för dig. Se till att bara limma för att täcka den första våden. Limmar du för mycket, kan det torka och de övriga tapetvåderna kommer inte att sitta så bra.

Sätt nu upp den första tapetvåden jäms med den linje du ritat. Din hjälpreda kan med fördel hålla ut fototapetens nedre del så att den inte fastnar i limmet. Är du osäker på om tak och väggar inte är riktigt raka i ditt hem (brukar vara så), lämna några cm extra som du skär av senare.

Använd tapetborsten allt eftersom du sätter på mer tapet och borsta ut eventuella bubblor. Det kan bildas småbubblor men de kommer att försvinna när tapeten torkar.

Beroende på vilken storlek på fototapet du köpt rekommenderar vi att du sätter våderna enligt bilden.

Låt tapeten torka i en jämn temperatur i 24 timmar, gärna runt 24 grader. Stäng fönster och dörrar.

Skär bort tapet längs tak och hörn. Använd en spackelspade eller något som kan trycka in tapeten för att inte riskera att den rivs sönder. När allt är klart tvättar du av fototapeten med en fuktig trasa eller med en svamp och lite ljummet vatten.